Hervorming arbeidsmarkt na verkiezingen pas aan orde

Vanuit het kabinet wordt aangegeven dat er eerst meer politieke afwegingen gemaakt moeten worden voordat de hervorming van de arbeidsmarkt in de praktijk kan worden aangepakt. Hiermee worden de concrete stappen uitgesteld tot na de verkiezingen. De commissie-Regulering van Werk en de WRR zijn in het begin van dit jaar met zeer belangrijke rapporten gekomen over de toekomst van de arbeidsmarkt.

Door deze rapporten voelt het kabinet zich ondersteund in de richting die is ingeslagen deze periode van het kabinet. Echter vraagt een nieuwe arbeidsmarkt die toekomstbestendig is een lange adem. Hierom zal het kabinet de komende maanden voorbereidingen treffen, met de reden dat een nieuw kabinet de bestaande aanbevelingen verder kan uitwerken.

Voor de coronacrisis en ondanks de hoge arbeidsparticipatie en de lage werkloosheid was het duidelijk dat er toch zaken niet goed gaan op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld het verschil tussen flexibel werk, zoals payroll, en vast werk. Daarnaast wilde het kabinet weten of de manier van inrichting van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid nog wel zal volstaan in de toekomst.

De rapporten verschenen beide vlak voor de uitbraak van het coronavirus. Echter maakt deze coronacrisis de urgentie van deze rapporten juist nog groter. De kwetsbaarheden die er zijn op de huidige arbeidsmarkt worden blootgelegd door de manier waarop de economie momenteel geraakt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *