Bedrijven nauwelijks boetes voor betreding coronaregels

Er komen heel veel klachten binnen over dat er op de werkvloer vaak coronaregels worden overtreden. Tot nog toe zijn er dit jaar rond de 6000 klachten, met betrekking tot corona, binnengekomen bij de Inspectie SZW. Er werden echter maar enkele boetes uitgedeeld. De meeste boetes die zijn uitgedeeld hebben waarschijnlijk niets te maken met de overtreding van de coronaregels.

Een woordvoerder vanuit de Inspectie ZSW verklaard dat die uitsplitsing niet te maken is. De inspecteurs kijken namelijk slechts of organisaties zich aan de arbeidswet houden. Wanneer dit niet het geval is, grijpt de Inspectie in. Ook al zijn de boetes uitgedeeld na een klacht over het overtreden van de coronaregels, gaat het in theorie over een hele andere overtreding gaan die toevallig aan het licht kwam tijdens de inspectie.

Bij 90 procent van rond de 100 zaken werd er geconcludeerd dat er iets niet klopte. Hierbij is dit opgelost door middel van een waarschuwing of de eis aan de organisatie om de zaak aan te pakken. Bij uiterste gevallen zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. Uiteindelijk leidt slechts drie procent van de klachten tot een boete. Deze boetes zijn ingedeeld in zeven categorieën. Qua bedrag loopt dit van €340 tot €13.400.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *